Търговският излишък на ЮАР на 20-годишен връх

Той достига 18,7 млрд. ранда през май

Фермер в Йоханесбург, ЮАР. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Фермер в Йоханесбург, ЮАР. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

ЮАР отбелязва най-големия търговски излишък през май най-малко от 1996 насам, благодарение на ръста при износа на ценни метали, съобщава Bloomberg.

Търговският излишък се разширява до 18,7 млрд. ранда (1,27 млрд. долара) на фона на ревизираните данни за дефицит от 130 млн. ранда през април, съобщават от Южноафриканската приходна служба. Средната оценка на 10 икономисти, анкетирани от Bloomberg, е залагала на излишък от 4,1 млрд. ранда.

Възстановяване при износа, който започна да напредва след 21-процентния спад на ранда срещу долара през последните 18 месеца, спомага за стесняването на дефицита по текущата сметка, който достигна 5% от БВП през първото тримесечие. Най-силно индустриализираната икономика на континента е под натиск от ниските цени на металите, най-силната суша от повече от век и слабо търсене от страна на основните пазари. Икономиката се свива с 1,2% през първото тримесечие.

Големият излишък идва по линия на ценните метали, които отбелязват ръст с 49% на месечна база“, казва Кармен Нел, икономист в поделението за инвестиционно банкиране на FirstRand Ltd.

Износът отбелязва ръст с 14% до 104,7 млрд. ранда. Освен при ценните метали, увеличение има и при доставките на зеленчуци – с 27%. Вносът спада с 6,6% до 86 млрд. ранда. От началото на годината износът е нараснал с 10% до 452 млрд. ранда в сравнение със същия период на 2015. 

Последни новини
Още от Новини