Сорос: Brexit отключи криза като през 2008

Милиардерът с нов коментар за Brexit, този път от Брюксел

Милиардерът Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Милиардерът Джордж Сорос. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Милиардерът Джордж Сорос предупреди, че излизането на Великобритания от ЕС може да се окаже „още по-голямо бедствие“ от най-лошата бежанска криза в Европа от Втората световна война насам, предаде Bloomberg News.

В коментари пред Европейския парламент в Брюксел инвеститорът каза, че бежанската криза вече е най-големият проблем на Европа, а решението на Великобритания може да има дори по-сериозни последствия. По думите му Brexit е „отключил“ криза на финансовите пазари, подобна на Световната финансова криза от 2007-2008, която се развива бавно, но ще се ускори, а дефлационните тенденции ще се засилят.

Сорос стана известен през 1992 със залог срещу паунда и за излизането на валутата от Европейския валутен механизъм, който му донесе $1 млрд. и титлата „човекът, който разби Английската централна банка“.

Милиардерът каза, че банковата система на континентална Европа не се е възстановила от предишната банкова криза и сега ще бъде сериозно тествана.

Сорос направи и любопитно заключение за решаването на проблемите с растежа в Европа. Той каза, че консервативните германски политици пречат на реализирането на единствения ефективен отговор: формирането на бюджет за страните членки на еврозоната, който да разполага с контра циклични буфери. По този начин Сорос се обяви за повече фискални разходи, които да подкрепят икономиките в случай на забавяне на растежа.

В същото време стана ясно, че Сорос не е заложил срещу паунда преди решението на британците за напускане на ЕС, като така не е реализирал сериозни печалби от подобен ход, както през 1992.

Последни новини
Още от Новини