Карни излиза напред с лидерска роля след референдума

Гуверньорът на АЦБ ще говори пред медиите в 18:00 ч.

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни ще говори пред пресата и членове на финансовата индустрия в 18:00 ч. днес, 30 юни, в Лондон. По този начин той заема лидерска позиция и се изправя пред кризата след вота за излизане на Великобритания от ЕС по начин, неприсъщ за неговия предшественик.

„Не си спомням да са ме канили на брифинг на Анлийската централна банка в разгара на кризата през 2008-2009“, каза Алан Кларк – икономист в Scotiabank, който ще присъства на събитието.

Решението на Карни да излезе да говори на непланирано събитие малко след референдума се прие добре в контекста на политическата несигурност във Великобритания. Премиерът Дейвид Камерън каза, че подава оставка, като Консервативната партия търси своя нов лидер. Лейбъристите също имат своите трудности и не успяват да излязат на преден план на фона на случилото се, а от страна на водещите кампанията за напускане на Великобритания също не се чуват много гласове.

Марк Карни и Английската централна банка вече реагираха, осигурявайки повече ликвидност за банките във Великобритания през юни. Английската централна банка реагира с 4 индексирани дългосрочни репо операции през юни, вместо традиционната една, за да се справи с всякакви ликвидни проблеми, които биха могли да назреят около референдума.

Към 12:05 ч. на 30 юни паундът поскъпва с 0,45% спрямо долара, а изказването на Карни ще се следи с интерес и по линия влияние върху пазарите.

Последни новини
Още от Новини