ЕК предлага близо 135 млрд. евро да е бюджетът на ЕС за 2017

Предвижда се повишаване на разходите за сигурност

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller\Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller\Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) предложи днес бюджет на Европейския съюз (ЕС) в размер на почти 135 млрд. евро, съобщават от пресслужбата на Комисията.

Фокусът е върху растежа, работните места и бежанската криза.

Общо 74,6 млрд. евро ЕК предвижда да отдели в подкрепа на растежа в сравнение с 69,8 млрд. евро за тази година. От тях малко над 21 млрд. евро са за растеж, заетост и конкурентоспособност, като в тях се включват средствата за програмите „Хоризонт 2020“, „Еразъм+“, COSME и Механизма за свързване на Европа, пише Investor.bg.

По същото перо е и бюджетът на Плана „Юнкер“ - 2,66 млрд. евро, както и парите за европейските структурни и инвестиционни фондове, от които се финансират и българските оперативни програми – 53,57 млрд. евро.

За укрепване на външните граници на ЕС, справяне с бежанската криза и нелегалната миграция ЕК предлага бюджет от 5,2 млрд. евро. В тези рамки са включени 3 млрд. евро за създаването на европейската гранична и брегова охрана, нова система за влизане и излизане на трети лица в и от ЕС, преразглеждането на правилата за убежището, създаване на агенция на ЕС в областта на убежището и други, както и 750 млн. евро за механизма за бежанците в Турция и малко под 525 млн. евро за Ливан и Йордания.

ЕК предлага увеличение на бюджета на ЕС за сигурност през следващата година. Предвидени са почти 112 млн. евро за Европол, приблизително 62 млн. евро за сигурността на европейските институции и още 16 млн. евро за допълнителни мерки за сигурност.

Предвидени са и 25 млн. евро за подготвителни действия за научни изследвания в сферата на отбраната.

Последни новини
Още от Новини