Данните потвърдиха, че Аржентина е в рецесия

През 2013 МВФ каза, че страната публикува неточна статистика

Работници във фабриката на Royal Philips NV в Рио Гранде, провинция Тиера дел Фуего, Аржентина. 22.04.2016. Снимка: : Diego Levy/Bloomberg Работници във фабриката на Royal Philips NV в Рио Гранде, провинция Тиера дел Фуего, Аржентина. 22.04.2016. Снимка: : Diego Levy/Bloomberg

Ревизираните данни за десетилетие потвърдиха, че Аржентина е в рецесия. През първото тримесечие БВП се е свил с 0,7% на тримесечна база спрямо първоначалния ръст от 0,5%, пише Investor.bg. 

Аржентина публикува ревизирани данни за икономическия растеж през последното десетилетие, след като правителството на президента Маурисио Макри се опитва да възстанови инвеститорското доверие, подкопано от предходната администрация. Данните потвърждават, че новият президент наследи икономика в рецесия, предава Bloomberg.

През първото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) се свива с 0,7% спрямо последните три месеца на 2015 г., което е третото поредно тримесечие със спад, сочат данните на статистическата агенция на страната. БВП се повишава с 0,5% на годишна база. Медианната оценка на запитаните от агенцията шестима икономисти бе за контракция от 1% на годишна база.

Президентът Макри, който дойде на власт през декември, разпореди незабавни промени в статистическата агенция на страната, като част от опитите да отвори икономиката и привлече чужди инвестиции.

Аржентина, която отново се готви да позволи на Международния валутен фонд да прегледа икономиката й и се надява да стане член на Организацията за икономическото сътрудничество и развитие, през 2013 г. стана първата държава, която бе цензурирана от МВФ за това, че публикува неточни данни.

Indec, както е наименованието на статистическата служба, изнесе ревизирани данни за БВП между 2004 г. и 2015 г., след като изчисленията се различаваха значително от частните изчисления. Новите изчисления показват, че предишните данни са надценявали растежа с 18%.

Неточностите бяха най-сериозни по време на годините, за които новите данни са открили, че икономиката всъщност се е свила. Например за 2009 г. ревизираните данни сочат, че икономиката е спаднала с 6% спрямо оценката на предишното правителство за ръст от 0,1%. Икономиката се сви с 2,6% през 2014 г., въпреки че предишното управление видя растеж от 0,5%.

Икономиката на Аржентина се колебае, откакто Макри девалвира песото, премахна сметките за електричество и субсидиите за транспорта. Това предизвика срив в курса на песото и накара централната банка да повиши лихвените проценти. Годишната инфлация се покачи до повече от 40%, докато инвестициите намаляха. Макри смята, че икономиката ще се върне към растеж през втората половина на годината.

Последни новини
Още от Новини