Борис Джонсън няма да се кандидатира за премиер на Великобритания

Лицето на лагера за излизане на страна от ЕС отказа да се кандидатира за премиер

Борис Джонсън, бивш кмет на Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Борис Джонсън, бивш кмет на Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Бившият кмет на Лондон и настоящ лидер на движението за излизане на Великобритания от Европейския съюз Борис Джонсън изненадващо обяви, че не желае да се кандидатира за мястото на премиера в оставка Дейвид Камерън. Това обяви самият Джонсън малко преди края на срока за приемане на кандидатури. Той бе лицето на кампанията за Brexit и изигра решаваща роля за успеха ѝ, както и бе считан за потенциалния кандидат с най-много шансове да бъде избран, предаде Investor.bg.  

По-рано петима кандидати вече обявиха, че се кандидатират за председателското място на торите. Сред тях е вътрешният министър Тереза Мей, която преди референдума се застъпваше за оставане на Острова в общността.

Както е известно, на 24 юни премиерът Дейвид Камерън обяви, че подава оставка, но ще остане на поста до октомври най-късно, докато бъде намерен негов заместник. Камерън посочи в изявлението си след излизането на резултатите от референдума за членството на страната в ЕС, че е вложил цялото си сърце в кампанията, но е загубил. В речта си Камерън изтъкна, че не е правилно при този резултат от допитването той да продължи да бъде “капитан на кораба”. Той допълни, че решението за напускане на ЕС изисква “силен, решителен и отдаден лидер”.

След преброяване на всички избирателни секции при вота преди седмица се оказа, че 51,9% от британците са поискали излизане от общността.

Последни новини
Още от Новини