АЦБ може да предприеме разхлабване на паричната си политика през летните месеци

Подобен ход от страна на АЦБ не е предприеман от 2012 насам

Марк Карни, гуверньор на АЦБ. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на АЦБ. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви, че финансовата институция може да предприеме разхлабване на паричната си политика през следващите няколко месеца в отговор на последиците от решението на британците да напуснат ЕС.

Той увери, че централната банка на Англия няма да се поколебае да предприеме действие в подкрепа на икономиката и стабилността на финансовата система. Английската централна банка също така ще продължи да предоставя ликвидна подкрепа за банките на седмична база (вместо на месечна), като се обмисля и въвеждането на други инструменти.

По всяка вероятност несигурността ще се запази висока за известен период от време, коментира Карни. „Перспективите пред икономиката се влошават, поради което може да бъде необходимо разхлабване на паричната политика през летните месеци“.

Подобен ход от страна на АЦБ не е предприеман от 2012 насам, когато за последен път бе разширена програмата за изкупуване на активи. Основният лихвен процент се намира на рекордно ниски нива от 0,5% от март 2009 насам.

 

 

Последни новини
Още от Новини