Ръст на инфлацията в Германия през юни

Потребителското доверие в страната се подобрява през същия период

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Потребителските цени в Германия се повишават с 0,3% на годишна база през юни, сочат предварителни данни на германската статистическа служба Destatis. На месечна база инфлацията с 0,1 на сто, предаде Investor.bg.

Хармонизираният индекс, който се изготвя за европейските институции и се ползва в техните изчисления, се повишава с 0,2% на годишна база и с 0,1% на месечна.

Финалните резултати за потребителските цени през юни в най-голямата европейска икономика ще бъдат публикувани на 12 юли.

Цените на енергията и транспортните горива се понижават с 6,4% на годишна база през юни, след като през май спадът беше 7,9 на сто. Хранителните продукти и услугите поскъпват съответно с 0,1% и 1,4%, нетните наеми без разходите за отопление поскъпват с 1,1% през шестия месец на годината.

В сряда германската компания за маркетингови проучвания GfK съобщи, че потребителското доверие във федералната република се подобрява през юни, но предупреди че може да се очаква влошаване на ситуацията идните месеци заради резултата от референдума във Великобритания.

Последни новини
Още от Новини