Позицията на лидерите на ЕС за Великобритания

Напускането трябва да бъде "порядъчно" и бързо

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Лидерите на страните членки на ЕС призоваха за „порядъчно“ излизане на Великобритания от ЕС, което да минимизира нестабилността. Освен това те казаха, че трябва да си научат урока от политическия трус, свързан с Великобритания, и да служат на гражданите си по-добре, предаде Bloomberg.

Лидерите на правителствата на страните членки на ЕС предприеха историческата стъпка да се срещнат в отсъствието на представител на един от членовете на блока за първи път. Преговорите за новите отношения между Великобритания и ЕС обаче няма да започнат преди страната официално да поиска напускането на съюза.

„Европа не трябва да е жестока, а много ясна с Великобритания“, каза премиерът на Италия Матео Ренци.

Във финалното съобщение с позицията на 27-те нации от ЕС извън Великобритания се казва, че „има необходимост да се организира излизането на Великобритания от ЕС по порядъчен начин“. Това „трябва да се случи възможно най-бързо“, но зависи от Великобритания, която може да изчака и назначаването на нов премиер.

„Ако Великобритания иска в края на преговорите достъп до единния пазар, тя ще трябва да приеме всички правила и задължения, особено това финансово да подпомага функционирането на единния пазар. Норвегия плаща определена сума, за да има достъп до него. Същото ще бъде и за Великобритания, но с много по-висока сума“, каза френският президент Франсоа Оланд.

Шведският премиер Стефан Льовен каза, че достъпът до пазара на ЕС зависи от това дали ще бъдат уважени „четирите свободи“ - движението на стоки, услуги, капитали и хора.

Последни новини
Още от Новини