Потребителските разходи в САЩ нарастват с 0,4% през май

Индексът на потребителските цени се повишава с 0,2%

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Потребителските разходи в САЩ отчитат по-слабо повишение през май, след като месец по-рано записаха най-висок ръст от август 2009 насам, пише Bloomberg.

Потребителските разходи нарастват с 0,4% през май спрямо ръста от 1,1% месец по-рано, сочат данните на Министерство на търговията в сряда. Изгладените с инфлацията данни показват ръст от 0,3% на потребителските разходи през май спрямо 0,8% през април. Спестяванията отчитат по-слаб ръст спрямо прогнозните 0,2%. 

Макар ръстът на потребителските разходи да е по-слаб, стабилното нарастване на работните места и ръстът на заплатите в САЩ вероятно ще подкрепят потреблението на домакинствата след периода на забавяне през първото тримесечие на 2016.

Повишението на потребителските разходи през май оправда медианната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg. Прогнозите варираха в диапазона между 0,2% до 0,5%.

Докладът показва, че индексът на потребителските цени се повишава с 0,2% през май. Спрямо година по-рано индексът е нагоре с 0,9%. Базисната инфлация, която изключва храните и енергията, се повишава също с 0,2% на месечна база и с 1,6% през последните 12 месеца до края на май.

 

 

Последни новини
Още от Новини