Южна Корея планира стимули в отговор на риска от Brexit

Правителството намали прогнозата си за растежа през 2016 на 2,8% от 3,1%

Сеул, Южна Корея. Снимка: Woohae Cho/Bloomberg Сеул, Южна Корея. Снимка: Woohae Cho/Bloomberg

Южна Корея планира пакет фискални стимули на стойност над 20 трлн. вона или 17 млрд. долара, за да успокои риска от корпоративното преструктуриране, както и несигурността, обхванала света след Brexit. В пакета ще бъде включен допълнителен бюджет от 8,5 млрд. долара, които основно ще бъдат използвани за създаване на нови работни места и подкрепа на регионалните икономики. 

Правителството намали прогнозата си за растежа през 2016 на 2,8% от 3,1%. Прогнозата за инфлацията беше занижена до 1,1% от 1,5%. Очаква се допълнителните стимули да допринесат за повишаването на растежа на страната с 0,2-0,3 пр. п. Престои да се види как те ще се отразят на износа, който спада за 17 пореден месец през май. Новите работни места в производствения сектор спадат до 1/3 на миналогодишните нива в резултат на съкращенията от страна на компаниите. 

Очакванията за растежа и инфлацията често бяха занижавани през последните години. Първоначалните прогнози през юни 2015 бяха БВП за 2016 да бъде 3,5%. Ревизираните очаквания поставят правителството на едно ниво с централната банка. Тя също очаква растеж на икономиката с 2,8%. В бъдеще могат да се очакват още ревизии. Такъв сигнал даде и централната банка на страната с изненадващото понижение на основния лихвения процент през юни. 

Чуйте повече от Хайди Лун от Bloomberg:

 

 

 

Последни новини
Още от Новини