Втора положителна ревизия за ръста на американската икономика

1,1% ръст на тримесечна база през Q1 на 2016

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Икономиката на САЩ расте с по-бърз темп, отколкото сочеха първите две четения на данните за БВП през първото тримесечие. Все пак като цяло потиснатият растеж предполага, че американската икономика остава уязвима към потенциална нова серия глобални икономически сътресения, предаде Investor.bg.

Брутният вътрешен продукт расте с 1,1% на тримесечна база след сезонно изглаждане на данните, което е най-слабият темп от една година насам, съобщи Министерството на търговията. При първото четене изчисленията показаха 0,5% ръст, а при второто – 0,8 на сто.

Икономистите, анкетирани от Wall Street Journal, очакваха ръст от 1% през първото тримесечие на 2016 г. в сравнение със същия период миналата година.

Основната причина за ревизирането на данните са по-големият ръст в износа на стоки и услуги, отколкото първоначално се смяташе. Износът расте с 0,3%, а не намалява с 2%, каквито бяха по-ранните изчисления. Освен това компаниите са разходвали повече средства за софтуер и за проучвания и развитие.

Общите бизнес инвестиции обаче се понижават спрямо предходното тримесечие, при това с най-бързия темп от 2009 г. Потребителските разходи пък са по-слаби, отколкото по-рано се смяташе, и повишението им е най-бавното от две години. Те растат с 1,5%, а не с 1,9%. Все още ниските цени на петрола са от полза на потребителите, но вредят на бизнес инвестициите, тъй като енергийните компании ограничават проектите за сондажи. Като цяло на износа все още пречи слабото външно търсене.

Обикновено американската икономика забавя ръста си в началото на годината, след което наваксва през пролетта и лятото и изглежда и 2016 г. не прави изключение. Според последните икономически проучвания ръстът през второто тримесечие в САЩ се очаква да бъде между 2,5 и 3%.

Икономистите очакват ръстът в потребителските разходи и стабилните продажби на автомобили и жилища да позволят на американската икономика да продължи да се разширява въпреки сътресенията след референдума във Великобритания.

Ръстът на корпоративните печалби е ревизиран нагоре от 1,9 до 3,3%.

На годишна база американската икономика расте с 2,1%.

Последни новини
Още от Новини