Вече е по-вероятно Фед да свали лихвите, а не да ги вдигне

Това смятат пазарите

Вероятностите за вдигане и за сваляне на лихвите в САЩ. Графика: Bloomberg Вероятностите за вдигане и за сваляне на лихвите в САЩ. Графика: Bloomberg

Вероятността за понижаване на лихвите в САЩ до края на 2016 вече е по-висока в сравнение с вероятността те да бъдат увеличени. Това се случва в контекста на несигурността около решението на Великобритания да напусне ЕС.

Вероятността за повишение на лихвите в САЩ според пазарите до декември е едва 8%, докато за понижение достига 20%. В деня на референдума – 23 юни - вероятността за понижение беше 0%.

Неочакваният вот на британските граждани сериозно наруши спокойствието на централните банкери по света, които така или иначе се намират в нелека среда. Гуверньорът на Фед Джанет Йелън, както и гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни не присъстваха на срещата на ЕЦБ в Синтра, Португалия, както беше първоначално планирано. Причината се крие именно в референдума, на който се взе решение за напускане на ЕС от страна на Великобритания.

Промяната в очакванията се крепи на презумпцията, че може да се наложи централните банкери по света да подкрепят икономиките на страните си в резултат на негативни икономически ефекти от Brexit.

В същото време стана ясно, че банките във Великобритания са увеличи търсенето си на ликвидност, а гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги определи решението на референдума като „тъжно“.

Последни новини
Още от Новини