Сливането на Starwood и Marriott е одобрено от ЕК

Сделката ще създаде най-голямата хотелска верига в света с 1,1 млн. стаи и над 5 500 хотела

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е одобрила сливането на Starwood Hotels&Resorts и Marriott International за 13,6 млрд. долара, съобщава онлайн изданието property-magazine.eu, цитирано от Investor.bg

Комисията е решила, че сливането няма да навреди на конкуренцията в хотелиерския бранш в Европа, отбелязва изданието.

Припомняме, че Starwood и Marriott решиха да се слеят в началото на годината, след като Starwood получи няколко подобрени оферти и от Marriott, и от китайската застрахователна компания Anbang Insurance – собственик на хотела Waldorf Astoria в Ню Йорк. Anbang обаче се отказа от надпреварата за Starwood и компанията прие офертата на конкурента си.

Сделката между Starwood и Marriott ще създаде най-голямата хотелска верига в света с 1,1 млн. стаи и повече от 5 500 хотела.

Еврокомисията е проучвала пазара на 4- и 5-звездните хотели в Барселона, Милано, Венеция, Виена и Варшава, където пазарният дял и на двете хотелски вериги е най-голям. Проверката е установила, че във всеки от градовете обединената компания ще има достатъчно ефективна конкуренция от страна на други хотели – и вериги, и независими обекти.

Що се отнася до франчайзинга на хотели, заключението на ЕК е, че има достатъчно конкуренти и в тази област, тъй като на пазара действат и други големи компании – Accor, Hyatt, Hilton, IHG и други.

Сделката между Starwood и Marriott вече получи одобрението на американските регулатори, както и на акционерите в двете дружества. Все още се очаква обаче решението на китайския регулатор на конкуренцията.

Последни новини
Още от Новини