Оптимизъм за пазара на ваканционни жилища в Европа след Brexit

Според анализатори Испания е особено уязвима заради концентрацията на британска общност по крайбрежието

Сан Себастиан, Испания. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Сан Себастиан, Испания. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Брокерите на имоти в Европа са оптимистично настроени за нагласите и бъдещето на британските купувачи на втори дом, въпреки резултатите от референдума за членството на страната в Европейския съюз (ЕС), в който 52% от британците подкрепиха напускането на блока, пише Investor.bg

Резултатите от референдума бяха изненадващи за мнозина и доведоха до срив на паунда до нива, невиждани от 1985 г.

Настроението на континенталните пазари на имоти, които посрещат повече британци, обаче се запазва високо. Във Франция например компанията за луксозни и инвестиционни имоти Home Hunts посочва, че не наблюдава спад на запитванията от купувачи от Острова, както и че са планирани доста посещения от британци с идеята да купуват имот.

Само в петък и понеделник компанията е приключила три сделки с клиенти от Великобритания и в момента договаря още две. Никой от клиентите ѝ не се е оттеглил след публикуването на резултатите от референдума въпреки срива на лирата.

Според Тим Суони, директор на компанията, процесът по придобиване на жилища от британци вероятно ще се усложни след време. И сега обаче около 30 на сто от клиентите на компанията са чужденци от държави извън ЕС. Процедурите по отношение на собствеността, които касаят гражданите на трети страни, са изключително стройни, обяснява Суони. 

Според него обменният курс на паунда не е намалил привлекателността на Франция. Гъвкавостта на цените и ниските лихви по ипотеките продължават да привличат купувачите. Според данни на BNP Paribas продажбите на имоти на британци в страната са скочили с 44%, а тенденцията от началото на годината е търсенето да се увеличава още по-бързо.

В Португалия провинцията Алгарве вече изрази притесненията си заради доминантната позиция на британците на местния пазар на имоти. Страната се надява обаче, че ще остане привлекателна предвид програмата си „златна виза“ за инвестиции в имоти и в бизнес в страната срещу разрешително за пребиваване.

Все пак някои брокери признават, че на първо време обменните курсове на валутите и шокът от резултатите ще окажат натиск върху пазарите на втори дом, които очакват британски купувачи, пише онлайн изданието propertywire.com. Още повече, че реалният ефект от Brexit в момента няма как да бъде предвиден, защото Лондон дори не е стартирал процеса по напускане на ЕС и не се знае какво ще договори с Брюксел.

Според анализатори Испания е особено уязвима заради концентрацията на британска общност по крайбрежието на страната.

Факт е обаче, че търсенето може и да се засили от страна на британците, които биха искали да получат разрешение за постоянно пребиваване в държава от ЕС. В този смисъл най-предпочитани от тях отново ще са Португалия и Испания.

Последни новини
Още от Новини