Кметът на Лондон иска достъп до единния пазар

Интервю на Садик Хан за Bloomberg

Садик Хан, кмет на Лондон. Кметството. 28 юни 2016.  Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Садик Хан, кмет на Лондон. Кметството. 28 юни 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Кметът на Лондон Садик Хан поиска повече правомощия за начина, по който Лондон харчи парите, които печели, съобщи BBC. Пред бизнес лидери Хан призова за повече автономия за Лондон след референдума за излизане от ЕС.

В момента, когато кметът говореше, петицията за независим статут на Лондон вече бе подкрепена от 175 000 подписа.

В отговор Хан каза: "Идеята може и да ми харесва много - Лондон да стане град-държава, но днес не мисля сериозно за независимост", съобщи ВВС.

"Не съм планирал граници по М25".

"Но от името на всички лондончани, искам повече автономия за столицата - веднага. Повече автономия, за да защитя икономиката на Лондон от несигурността, която предстои, да защитя бизнеса от цял свят, който търгува тук и да защитя работните ни места, богатството и просперитета ни".

Хан каза, че "не иска Лондон да получи по-голямо парче от британския пай", но лондончани да получат "повече контрол над парчето, което имаме".

Кметството съобщи, че кметът иска фискална самостоятелност, включително правото да налага данъци, както и повече контрол над бизнеса и трудовия пазар, жилищното настаняване и градското планиране, транспорта, здравеопазването, полицията и наказателното правосъдие.

Чуйте интервюто, което кметът на Лондон Садик Хан даде за Анна Едуардс от Bloomberg на 28 юни 2016.

 

Последни новини
Още от Новини