КЕВР одобри по-ниска цена на газа

От 1 юли цената на суровината ще бъде 281,08 лева за 1000 куб. метра, което представлява понижение от 9,97% спрямо второто тримесечие на 2016

Снимка: George Frey/Bloomberg Снимка: George Frey/Bloomberg

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри нови, по-ниски цени на природния газ за третото тримесечие, съобщава Investor.bg

Регулаторът потвърди изчисленията на „Булгаргаз“ и така от 1 юли цената на суровината ще бъде 281,08 лева за 1000 куб. метра, което представлява понижение от 9,97% спрямо второто тримесечие на годината.

Новата цена на природния газ ще се отрази и върху цената на парното и топлата вода, както и на цената на електроенергията, произвеждана от когенерациите. Промените обаче ще станат ясни след ново закрито заседание на КЕВР, насрочено за 30 юни, става ясно още от съобщението на Комисията.

В началото на юни от „Булгаргаз“ поискаха промяна в цената на природния газ през третото тримесечие. Предложението се базираше на очакваната по-ниска доставна цена от „Газпром“, както и на курса на щатския долар.

По време на общественото обсъждане на цената на газа в КЕВР от обществения доставчик посочиха, че ниската цена е стимулирала потреблението на газ в страната. Спрямо януари 2015 суровината е с 54% по-евтина, обясни директорът на държавната газова компания Николай Павлов.

През третото тримесечие „Булгаргаз“ е заявил доставката на 558,1 млн. куб. метра природен газ от „Газпром“, стана ясно още от доклад на работната група на регулатора, който анализира ценовото предложение на компанията. 

Последни новини
Още от Новини