Банките във Великобритания търсят повече ликвидност

Търсене за 6,3 млрд. паунда при предоставени 3,1 млрд. паунда

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Търсенето за ликвидност от страна на банките във Великобритания се е увеличило след вота на страната за напускане на ЕС. Това показват данните от първата ликвидна операция на Английската централна банка след гласуването.

На последният търг, на който банките във Великобритания можеха да кандидатстват за ликвидни средства срещу обезпечение, бяха поискани 6,3 млрд. паунда, но Английската централна банка беше приготвила само 3,1 млрд. паунда.

Банките са използвали най-вече т. нар. обезпечение ниво C – най-ниското, което може да бъде използвано за такива операции. В него се включват обезпечени с ипотеки ценни книжа, обезпечени облигации и обезпечени с активи ценни книжа, а банките плащат премия, когато използват такова обезпечение.

Английската централна банка реагира с 4 индексирани дългосрочни репо операции през юни, вместо традиционната една, за да се справи с всякакви ликвидни проблеми, които биха могли да назреят около референдума.

МВФ предупреди още преди референдума, че вот за напускане на ЕС може да донесе определен недостиг на ликвидност за банките във Великобритания.

 

Последни новини
Още от Новини