Реалът се присъедини към разпродажбите на развиващите се пазари след Brexit

Последните прогнози залагат по-малко повишения на лихвените проценти в Бразилия тази година

Бразилски реал банкноти. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Бразилски реал банкноти. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Бразилският реал се присъедини към разпродажбите на развиващите се пазари, след като решението на Великобритания да напусне ЕС повиши притесненията, че ще има отслабване на световната икономика, и в момент, когато бразилската икономика се изправя пред най-сериозното свиване от век насам.

Валутата на латиноамериканската държава спадна с 0,6% до 3,396 реала за долар в 15:59 българско време днес. Към 18:10 ч. един реал купува 0,2946 щатски долара.


Източник: Bloomberg Terminal

Валутите на развиващите се пазари отбелязаха спад, след като вторичните трусове от Brexit се разпространиха на финансовите пазари след уикенд на политическо напрежение. Рекордните разпродажби на паунда продължават, а европейските акции достигнаха февруарски нива, пише Bloomberg.

Управляващите в Бразилия търсят начин да успокоят инвеститорите, че икономиката на Латинска Америка ще устои на натиска. Според външния министър Хосе Сера икономическият ефект ще бъде минимален. Икономистите, анкетирани от централната банка миналата седмица, запазиха прогнозата си, че валутата ще приключи годината на ниво от 3,6 спрямо долара, което представлява отслабване с 5,7% спрямо сегашните нива.

Инвеститорите търсят активи убежища и ще се отдръпват от развиващите се пазари като Бразилия, докато не бъдат оценени последствията от Brexit, заяви Хоао Пауло де Грасия Кореа, ръководител чуждестранна валута в SLW в Бразилия.

Икономистите в Бразилия прогнозират тази година да има по-малко понижения на лихвените проценти на фона на очакванията за ускоряване на инфлацията.

Според тях основният лихвен процент Selic ще приключи годината на 13,25% спрямо сегашните 14,25%. Това показва проучване на централната банка на страната за седмицата, приключваща на 24 юни. В предишния период те очакваха лихвеният процент да спадне до 13%. Икономистите също така промениха очакванията си за инфлацията в края на годината на 7,29% от 7,25% преди това, пренебрегвайки последните данни, които не оправдаха прогнозите.

Пазарите са в очакване на сигнали от новия ръководител на Бразилската централна банка Илан Голдфайн за това кога институцията ще започне да намалява лихвените проценти. Във вторник предстои централната банка да обяви тримесечния си доклад за инфлацията, който според анализаторите ще внесе яснота относно плановете на Голдфайн.

Потребителските цени в латиноамериканската държава за месеца до средата на юни са нараснали с 0,4%, което е под прогнозираното от икономистите и е най-бавният ръст от септември насам.

Анализаторите от седмичното изследване на централната банка запазиха очакванията си, че БВП ще се свие с 3,44% тази година, но през следващата ще нарасне с 1%.

Последни новини
Още от Новини