Иран планира търгове за разработване на петролните си полета това лято

Очаква се правителството да одобри нов модел на петролните договори за бързо привличане на инвеститори

Петролна платформа. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Петролна платформа. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Иран планира да стартира търгове за разработване на петролните си полета това лято, като в същото време се очаква правителството да одобри нов модел на петролните договори, с които да привлече инвеститори „в кратки срокове“, заяви петролният министър Биджан Намдар Зангане в интервю за Iranian Students News Agency, съобщава Investor.bg.

Първоначално Иран ще иска разработване на полетата по границите си, включително полето Южен Азадеган в близост до Ирак, съобщава ISNA, цитирана от Bloomberg. Ще бъдат стартирани търгове и за проучвания.

„Едно от най-важните предизвикателства е да отбележим печалба от няколко съвместни полета“, казва Зангане в интервюто. Иран трябва да повиши обема петрол, който може да произвежда от полетата, и „затова се нуждаем повече от технологии и управление, отколкото от финанси. Ето защо сме изготвили проекти на нови договори“.

Иран бе вторият най-голям производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), докато международните санкции срещу страната не бяха засилени пред 2012 г. заради ядрената ѝ програма. Откакто санкциите бяха облекчени през януари, производството през април се възстанови до нивата от 3,6 млн. барела на ден отпреди ограниченията, като това ниво се запазва и през май, сочат оценки на базираната в Париж Международна агенция по енергетика.

Правата за разработване на между 10 и 15 петролни и газови полета ще бъдат предложени на първия търг, който ще бъде проведен по време на иранския месец, приключващ на 21 юли, заяви Зангане. Приоритетните полета за разработване включват още газовото поле Южен Парс, както и петролните залежи там, и газовото поле Фарзад, каза Зангане.

Усилията на Иран да привлече инвестиции за над 100 млрд. долара за петролната и газовата си индустрия срещат трудности заради санкциите и липсата на примерни договори. Международна конференция, която първоначално бе планирана за 2014 г. и на която трябваше да бъдат представени нови договори, бе отложена поне три пъти. През ноември National Iranian Oil (NIOC) прие компании в Техеран, за да обяви процеса на търговете. По това време Зангане и NIOC прогнозираха, че първите договори ще бъдат подписани през първата половина на тази година.

Този месец Зангане каза в интервю за иранското ежеседмично списание Seda, че има още работа по договорите и че очаква първите сделки да бъдат подписани през следващите няколко месеца.

В интервюто за ISNA Зангане потвърди целта си Иран да произвежда по 4,8 млн. барела на ден суров петрол и 1 млн. барела на ден кондензат през следващите пет години. Страната може да печели при цени на петрол дори от 7 долара за барел, тъй като разходите ѝ за производство са изключително ниски, каза Зангане. Петролът сорт Брент в момента е на ниво от около 47,70 долара за барел.

Последни новини
Още от Новини