Роснефт се съгласи да продаде свой дял на Китай

На 25 юни между китайски и руски компании бяха подписани над 30 договора за сделки и партньорства

Роснефт - лого. Снимка:Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg Роснефт - лого. Снимка:Alexander Zemlianichenko Jr./Bloomberg

Руската компания Роснефт – най-големият петролен производител в света с акции на борсата – се съгласи да продаде дял в свое основно подразделение на Китай докато руският президент Владимир Путин иска да увеличи енергийните връзки с Азия. 

Държавната компания се съгласи да води преговори за продажбата на 20% от своето подразделение във Верхнечонск на китайската Beijing Enterprises Group, казаха от руската компания в прессъобщение. Споразумението беше подписано в Пекин в присъствието на руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин. Путин е на посещение в Китай, целящо подкрепа на търговските взаимоотношения между двете страни.

Преговорите за дела в източносибирското подразделение на Роснефт, което увеличи производството си на петрол с 5% до 170 хил. барела дневно през миналата година, „скоро“ ще бъдат приключени, каза главният изпълнителен директор на петролната компания Игор Сечин в Пекин. Руската компания планира подписването на обвързващи документи не по-късно от четвъртото тримесечие. 

През последните 10 години Китай е предоставил на $100 млрд. на руските енергийни компании под формата на заеми и предварителни плащания за петролни доставки, помагайки на Роснефт да се превърне в най-големият петролен производител с акции на борсата през 2013. 

Главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин отказа да коментира евентуална приватизация на Роснефт, като каза, че компанията подготвя още сделки с китайски компании в Русия. До началото на септември трябва да приключат преговорите по продажбата на 49% дялове в две находища в източен Сибир, каза Сечин. 

Роснефт се договори и за изграждането на петрохимична фабрика в Русия от страна на China National Chemical, като проектът вероятно ще струва $15,4 млрд. 

На 25 юни между китайски и руски компании бяха подписани над 30 договори за сделки и партньорства, които сега трябва да бъдат финализирани.

 

 

Последни новини
Още от Новини