Израел и Турция възобновяват отношенията си

Двете държави ще се помирят 6 години след скъсването на отношенията си

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg Бенямин Нетаняху, премиер на Израел. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху ще обяви днес, 26 юни, помирение в отношенията между Израел и Турция в Рим. Това каза официално лице от Израел,което пожела да остане анонимно, пише Bloomberg. 

Възстановяването на отношенията междудвете страни ще открие пътя за сключването на многомилиардни договори за търговия с природен газ. Израел иска да изнася газ от своето най-голямо находище докато в същото време Турция иска да намали енергийната си зависимост от руски газ. Преговорите в тази насока ще започнат веднага след обявяването на възстановяването на връзките.

Дипломатическите отношения между двете страни бяха скъсани преди 6 години, когато се стигна до смъртоносен морски сблъсък между израелски командос и пропалестински турски активисти, искащи да скъсат израелската блокада по Ивицата Газа. 

След години на безуспешни опити за възстановяване на отношенията се стигна до нов стимул това в крайна сметка да се случи, след като Русия наложи икономически санкции на Турция след свалянето на руски самолет в близост до турската граница. 

 

 

Последни новини
Още от Новини