Гласуването за народни представители в Испания тече

Първият екзитпол ще бъде оповестен в 21:00 ч. българско време

Испанците започнаха да гласуват за избирането на народни представители за втори път в рамките на 6 месеца. След като резултати от изборите през декември и последвалите преговори след тях не позволиха формирането на правителство се стигна до нови избори, които се провеждат днес, 26 юни. 

Около 37 млн. испанци могат да упражнят правото си на глас до 20:00 ч. местно време. Малко след края на вота ще бъдат излъчени и данните от първи екзитпол, а в 22:30 ч. местно време вицепремиерът Сорая Санз де Сантамариа ще говори пред испанците за предварителните резутлати. 

Вероятно трудната политическа ситуация и сложните преговори между партиите ще продължат и след новите избори, тъй като се очаква нито една партия да не се доближи до парламентарно мнозинство. Все пак по-добри резултати могат да очакват от Народната партия на премиера Мариано Рахой и от крайнолявата Подемос, която може да изпревари социалистите и да се превърне във втора политическа сила в страната. Според проучванията преди вота Подеос и Социалистическата партия могат да съберат по около 90 депутатски места, което ще нарпави възможна двупартийна коалиция между тях. Дали обаче наистина резултатите от изборите ще са такива и възможна ли е такава коалиция ще разберем след публикуването на резултатите и след преговорите в идните седмици. 

Любопитно развитие на ситуацията имаше от последните седмици преди вота. Още преди изборите през декември залозите клоняха към формирането на коалиция между Народната партия, която управляваше с мнозинство до тях, и пропазарната партия Гражданите. След вота обаче се оказа, че депутатите на двете политически сили не стигат за формиране на мнозинство, а преди седмици лидерът на Гражданите Алберт Ривера каза, че няма да работи с Народната партия и Мариано Рахой. По този начин ситуацията се усложнява още преди да знаем какви са резултатите от новото гласуване. 

В същото време новият премиер на страната няма да има лесна задача. Въпреки че испанската икономика расте с най-бърз темп от развитите държави в ЕС, публичните финанси на страната остават болна тема. Следващият премиер ще трябва да управлява втората по големина на бюджетния дефицит страна в еврозоната и в същото време да се справи с 20-процентовата безработица.

Изборите в Испания са второ изключително важно събитие през седмицата след гласуването за напускане на ЕС от страна на Великобритания. В понеделник пазарите трябва да са подготвени и за реакция във връзка с резултатите от изборите на Иберийския полуостров. 

 

 

Последни новини
Още от Новини