Предстоящите избори в Испания на фона на Brexit

Очакванията са, че партията на Рахой ще спечели най-много места в парламента, но няма да има мнозинство

Премиерът на Испания Мариано Рахой. Снимка: Pau Barrena/Bloomberg Премиерът на Испания Мариано Рахой. Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Испанците се изправят пред парламентарни избори този уикенд с много неясни сигнали как ще завърши политическата безизходица в страната и на фона на сътресенията в Европа след решението на Великобритания да напусне ЕС.

Близо 37 милиона души ще могат да упражнят правото си на вот в неделя, като според допитванията нито една партия няма дори да се доближи до мнозинство. Очакванията са, че партията на настоящия премиер Мариано Рахой – Народната партия, ще спечели най-много места в парламента. За целта той търси достатъчно силно представяне, за да намери съюзници, които да му предложат помощта, необходима му да остане на поста си, пише Bloomberg.

На фона на европейските лидери, опитващи се да се преборят с безпрецедентната криза – миграцията и изненадващия вот за Brexit – Испания има своите проблеми. Следващият премиер ще трябва да управлява втората по големина на бюджетния дефицит страна в еврозоната и в същото време да се справи с 20-процентовата безработица, която е четири пъти по-голяма от тази във Великобритания.

„Brexit не е просто напускането на един член. Той е част от един много по-широк европейски сценарий, при който популизмът набира мощ”, смята Хосе Арейлса, професор в Esade business school в Мадрид и бивш съветник по икономическите въпроси. Следващият министър-председател ще трябва да се бори да направи ЕС по-загрижен „особено за тези, които изостават.”

Необходимите реформи

Испания е без истинско правителство от изборите през декември, когато сривът в подкрепата на традиционните партии доведе до задънена улица. Новото поколение лидери търси мащабни реформи, които да се преборят с проблемите на трудовия пазар и образователната система. Според Рахой с връщането на растежа в икономиката след 5-годишен спад, страната не трябва да рискува с експерименти.

„Не е време да подхранваме или добавяме несигурности”, каза той в свое интервю в петък. „В такива моменти е много важно да изпратим послание за институционална и икономическа стабилност”.

Според проучване на Gesop Народната партия на Рахой ще спечели 118 места в парламента от общо 350. Тези резултати обаче са актуални към момента преди да бъде ясен изходът от вота за Brexit. Това е по-малко с 5 места спрямо декември и би бил най-лошият резултат за партията от 1989.

Подемос и социалистите вървят рамо до рамо в битката за второто и третото място. Според Gesop лявата партия Подемос, формирана през 2014, може да спечели 88 места – с едно повече от Социалистическата партия, която е на 137 години. През декември социалистите имаха 90 спрямо 71 за Подемос. Сиудаданос, про-пазарната партия, която проби през декември заедно с Подемос, може да увеличи спечелените места от 40 на 44. 

Последни новини
Още от Новини