Онлайн петиция за нов референдум събра над половин милион подписа

Успоредно върви и втора петиция, призоваваща лондонския кмет Садик Хан да обяви независимост на столицата

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

За по-малко от 24 часа британските привърженици на евроинтеграцията събраха над 530 хил. подписа под онлайн петиция, която призовава депутатите да разгледат възможността за провеждането на нов референдум за членството на Обединеното кралство в Евросъюза, пише Investor.bg, цитирайки в. Telegraph.

"Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правило, съгласно което ако гласувалите за или против (членството в ЕС) са по-малко от 60%, а участието на избирателите - под 75%, то трябва да бъде проведен нов референдум", пише в текста на петицията.

Заради масовия наплив на интернет потребители работата на сайта на британския парламент, където е регистрирана петицията, беше временно преустановена.

Сред подписалите петицията до депутатите преобладават жители на Лондон, където по-голямата част от хората подкрепят членството на страната в ЕС.

По закон за разглеждане на петиция в парламента са необходими 100 хил. подписа. Така че депутатите може да разгледат искането следващата седмица.

Успоредно има и втора петиция, която призовава лондонския кмет Садик Хан да обяви независимост на столицата, която да се присъедини към ЕС. Документът вече привлече над 100 хил. подписа.

На референдума в четвъртък във Великобритания победиха противниците на евроинтеграцията. 51,9% от британците гласуваха за излизане на страната от ЕС, а против бяха 48,1%.

Референдумът има препоръчителен характер. Това означава, че на теория резултатите може да бъдат внесени за разглеждане от парламента, който може както да се съгласи с тях, така и да приеме противоположно мнение. Възможно е и да обяви нов референдум. Британският премиер Дейвид Камерън обаче вече обеща да изпълни волята на народа.

Последни новини
Още от Новини