Златото с най-голям дневен ръст от 2008 след решението за Brexit

Паундът се срина до 30-годишно дъно

Златни кюлчета. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Златни кюлчета. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Цената на златото отбеляза най-големия си дневен ръст от световната финансова криза през 2008, след като Великобритания избра да напусне ЕС. Изненадващото решение създаде паника на пазарите, а инвеститорите се насочиха към активите убежища.

Цената на златото на спот пазара скочи с 8,1% и се търгуваше на 1 322, 88 долара за тройунция на пазара в Лондон в 9:10 българско време. Цената достигна двугодишен връх, а търговските обеми в Comex са осем пъти по-големи от средните за това време на деня. Изразена в лири, цената на златото се покачва с рекордните 15% до 972,72 паунда, пише Bloomberg.

Източник: Bloomberg

 

Безпрецедентното решение на Великобритания да напусне ЕС повдигна въпроси за стабилността и бъдещото развитие на една от най-големите икономики в света и мощен финансов център. Сутринта паундът се срина до 30-годишно дъно, а акциите поевтиняха. Фючърсите върху FTSE 100 са надолу с над 8%.

Продавачите на злато в Европа отчитат силен ръст, след като инвеститорите се насочиха към актива, който обичайно поскъпва при напрежение на пазарите.

Акциите на Newcrest Mining Ltd., най-големият производител на злато в Австралия, поскъпнаха с 9,2%. Evolution Mining отбелязва ръст с 14%.

Societe Generale обяви миналата седмица, че златото може да достигне 1 400 долара за тройунция, ако Brexit стане факт.

Благородният метал е поскъпнал с 24% от началото на годината. Вложенията в борсово търгувани фондове, отразяващи представянето на златото, са на най-високите си нива от 2013.  

Последни новини
Още от Новини