Политическите лидери си играят със страховете на европейските граждани

Вотът за Brexit не е убедителен резултат за толкова важна тема, смята евродепутатът Андрей Ковачев

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Евродепутатът Андрей Ковачев обяви, че до последно се е надявал разумът да надделее и британците да гласуват за оставане в ЕС.

"Надявах се, че резултатът ще е малко "за" оставането на Великобритания в ЕС, такива бяха нагласите, включително и на международните пазари, но явно емоционалната реакция на тези, които отидоха да гласуват, е била за напускането, докато тези, които са искали оставането, може би са си останали вкъщи, или са били подведени от информациите, че ще има превес за оставането", коментира той пред Dnes.bg.

Според него Brexit-ът е спечелил в по-малките населени места на Острова, където хората, които са по-възрастни, по консервативни, нямат поглед върху света, и затова са обърнали гръб на ЕС.

"Референдумът не е задължителен, но смятам, че политическата класа във Великобритания ще изпълни желанието на британците да излязат от ЕС. Това обаче не е убедителен резултат за такава много важна тема", настоя той.

Ковачев уточни, че процесът по излизането на Великобритания от ЕС ще е дълъг.

"Европейският договор предвижда нещо подобно, както при развод, едно препотвърждение до една година, после Великобритания ще подаде заявление за напускане на ЕС", каза евродепутатът и прогнозира, че всичко това ще отнеме две години.

Андрей Ковачев бе категоричен, че позицията на Евросъюза за Brexit-а трябва да е пределно ясна – при оставане на Великобритания в ЕС – договореностите от февруари да бъдат изпълнени. При излизане – Островът няма да участва в общия европейски пазар, а за да се включи отново, ще трябва да започне преговори с ЕС.

"За първи път се случва това в историята – напускане на страна членка на ЕС и никой не знае как точно това ще се отрази на самата Великобритания, така и на останалата част от ЕС. Икономически и финансово няма как да няма негативно отражение", прогнозира той и визира огромният спад на британската лира на световните пазари.

По думите му има много политически лидери, които играят със страховете на европейските граждани за тяхната физическа и социална сигурност,  най-вече темата миграция, която е много тежка и болезнена.

"Тя се използва за див популизъм и не е изключено в други страни да бъде използвана – г-жа Льо Пен във Франция , Вилдерс в Холандия, Златна зора в Гърция", заключи евродепутатът Андрей Ковачев.


 

Последни новини
Още от Новини