Какво споделят българите във Великобритания след Brexit

Сред българските групи на Острова вече се говори за връщане в България или преместване в друга държава от ЕС

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Всички са в шок. Хората са разочаровани и доста уплашени. Това разказаха българи пред Dnes.bg и споделиха за настроенията на сънародниците ни, които работят на Острова, след решението за Brexit-а.

"Чувствам се застрашен от гледна точка на това, че вероятно много работни места ще заминат, особено тук в Лондон", разказва Ради Станчов, който работи от 6 години като счетоводител в Лондон.

"Около мен всички познати са в абсолютен шок. Хората, с които общувам са твърдо за Европейския съюз", казва още Ради.

Красимира Георгиева работи и живее в Лондон вече 4 години. Чисти частни домове, като в началото тръгва за Острова чрез българска агенция.

Тя разказа, че в българските групи вече се прокрадва мълвата за връщане в България или преместване в друга държава от ЕС.

На Острова Краси се осигурява като частно лице, а за работа й е нужен единствено NIN - National Insurance Number. След решението за Brexit обаче, българката вече не е сигурна какво точно ще последва и какви ще бъдат промените за нея.

"Сега ще се върнат сините и жълти карти, ще ни трябват визи", прогнозира Краси.

По думите й за излизането на страната от ЕС са гласували необразованите британци, която тя определя като "мързеливите англичани, тези, които чакат на помощи и тези, които виждате в Слънчев бряг".

"Хората, които са анти са масово от провинцията", споделя мнението й и Ради.

"Против ЕС са тези, които не разбраха, че им промиха мозъците. Англичаните, с които аз говорих до един бяха за това да останат", допълни Краси.

По думите на Ради това е вот, чийто резултат ще има огромни последствия за младежта, а голяма част от решението е в резултат от гласовете на старите поколения. "И е жалко, че вместо Великобритания да е лидер в съюза, се дърпа по този начин", каза българинът.

Към момента Ради обмисля бъдещето си: "Аз съм твърдо за Европейския съюз и ако нещата се развият в лоша насока като реални действия от тук нататък, се замислям за връщане в България или търсене на работа в Германия или Австрия. Другият вариант е, ако Шотландия се отдели и остане в ЕС, там да се преместя".

Красимира обаче е категорична, че така или иначе не харесва Англия и мечтае да се върне у дома в България. "Но с това обезценяване на паунда, не знам кога и как ще стане", сподели тя.


 

Последни новини
Още от Новини