Йелън: Фед няма нужда от стрес тестове

Дори Фед да излезе на загуба това би било положително за американската икономиката

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Печалбата ни е много по-висока сега, около 5 пъти по-висока заради големия обем на счетоводния ни баланс, като достига около $100 млрд. годишно. Много малко вероятно е Фед да излезе на загуба, но ако това се случи, то ще е поносимо и дори положително за американската икономика. Това би била много добра ситуация, в която САЩ може да се озове, защото това би бил момент на силен растеж и големи данъчни приходи, влизащи в САЩ, каза гуверньорът на Фед Джанет Йелън по време на втория ден от изслушването си пред Сената в отговор на въпроси за счетоводния баланс на Фед.

Много е важно да се отбележи, че Фед не е търговска банка. Счетоводният ни баланс е много по-различен. Пасивите ни са съвсем различни. Капиталът има съвсем различна роля при централните банки. Не мисля, че организирането на стрес тест за нашия счетоводен баланс е нещо, което е необходимо. Ние обаче сме го правили и публично сме оповестили изводите от подобни стрес тестове, каза още Йелън.

Със сигурност не е неизбежно, но има сценарий, при който американската икономика започва да расте много силно и за да избегнем прегряването Фед ще трябва да повиши краткосрочните лихви с много по-рязък темп, отколкото считаме за вероятен да се окаже подходящ. При този сценарий може да се окаже, че плащаме повече за лихви по резервите на банките, отколкото получаваме от активите си. Това е много малко вероятно, каза гуверньорът на Фед по повод на възможността паричната институция да излезе на загуба.

В същото време положителни новини дойдоха от пазара на труда в САЩ.

 

Последни новини
Още от Новини