Все повече банкови депозити се трансформират в потребление

Спестяванията на домакинствата намаляват с 45 млн. лв. през май

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Спестяванията на домакинствата се свиват с 45 млн. лв. през май. Това е второто понижение от началото на 2016 г. и сигнал, че банковите влогове се трансформират в потребление. Данните идват на фона на прекрачената граница от спестявания в банковата система за 64 млрд. лв. за пръв път.

Отливът на депозити идва месец, след като беше регистриран най-големият приток на спестявания от началото на 2016 г. Въпреки това за пет месеца гражданите спестиха само 606 млн. лв. спрямо 1,3 млрд. лв. за същия период на 2015 г, пише Investor.bg

Част от парите може да са се насочили към имотния сектор, към други алтернативни на депозитите инструменти за спестяване като взаимни фондове, застраховка „Живот“ или допълнително доброволно пенсионно осигуряване, например, както и за потребление, за което се залага, че ще движи икономическия растеж през 2016 г.

Въпреки това общият размер на депозитите на гражданите в банковата система на страната остава висок. В края на май общата сума на спестяванията на домакинствата е в размер 43,19 млрд. лв. в сравнение с 42,24 млрд. месец по-рано.

Общата картина е, че през месеца спестяванията в банковия сектор растат, благодарение на вложенията на фирмите.

Вложенията на нефинансовите предприятия са нагоре с 362 млн. лв., като почти компенсират общия спад от 374 млн. лв. за предходните два месеца. В края на май общата сума на фирмените вложения в банките се повишава до 17,65 млрд. лв., което може да се дължи на задържани инвестиционни средства на фона на приключилия програмен период за усвояване на пари от европейските фондове.

Вложената сума от 362 млн. лв. е най-голямата за фирмите от началото на 2016 г. на фона на три месеца със спадове за последните пет.

Същевременно парите на финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, се увеличават с 291 млн. лв. И тук това е най-високото ниво на спестени от сектора средства от началото на годината.

Така благодарение на спестените от нефинансовите и финансови предприятия средства през май паричната статистика на БНБ показва, че към 31 май 2016 г. общата сума на спестяванията в банковата система за пръв път прекрачва границата от 64 млрд. лв.

Точната стойност е 64,119 млрд. лв., което се равнява на 70,7% от БВП. Годишният прираст е от 8,8%.

 

Последни новини
Още от Новини