Русия посяга към прашасал инструмент, за да ограничи инфлацията

Руската централна банка ще продава краткосрочни облигации

Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка ще посегне към инструмент, който не е използвала от 2011 насам, за да ограничи инфлацията в страната, подхранвана от държавните разходи, целящи борба с рецесията, предаде Bloomberg.

Планът на гуверньора на Руската централна банка Елвира Набюлина е продажбата на краткосрочни облигации, станали известни като OBR облигации. Този инструмент не е използван от 2011, когато целта му беше същата, но причините много различни. Тогава инфлацията в Русия растеше заради бума в цената на петрола и съответно в икономическата активност в Русия.

Любопитен аспект е, че по този начин Руската централна банка ще контрира и собствената си политика на понижаване на лихвите, която сама по себе си е инфлационна. По последни данни инфлацията в Русия е на ниво от 7,3%.

„Това, че финансовото министерство регистрира дефицити, създава проблеми за централната банка. Затова трябва да свият ликвидността. По този начин на практика Руската централна банка ще затегне политиката на заден план, докато на пръв поглед я разхлабва“, каза Даниел Хюит, старши икономист за развиващите се пазари в Barclays.

По програма може да бъдат продадени краткосрочни облигации на стойност до $11 млрд. Матуритета на облигациите вероятно ще варира между 30 и 180 дни.

За да привлекат инвестиционен интерес вероятно доходностите по тези облигации ще трябва да бъдат малко по-високи спрямо тези по ценни книжа със същия матуритет и риск.

В същото време БВП на Русия се сви с 0,8% през май, а руската рубла остава втората най-добре представяща се валута спрямо долара в световен мащаб.

Последни новини
Още от Новини