Предизборни каскади по испански

Последни политически битки преди изборите за народни представители в неделя

Заседание на испанския парламент, 2 март 2016. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Заседание на испанския парламент, 2 март 2016. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испанските партии се борят да запазят интереса на гласуващите по време на втората изборна кампания за последните около 6 месеца. Те се провалиха в съставянето на правителство в месеците следващи изборите, проведени през декември 2015, пише Bloomberg.

С политически предложения, които се различават съвсем малко от предложените на предишните избори през декември 2015, кандидатите повече се фокусират на опаковката, отколкото на съдържанието на своите програми, казва Антоний Пуул, преподавател по маркетинг в Бизнес училището EADA в Барселона.

„Партиите общо взето вече са изложили своите позиции и на този етап се борят за внимание. Да бъдат видени“, заяви Пуул в телефонно интервю. „ Те са наясно, че хората стават все по-уморени от целия този процес и сега фокусът е повече върху стила, отколкото върху съдържанието".

Нестандартният ход на Pademos

Групата Pademos, чиято цел е да застане против статуквото, се появи от уличните протести през 2011 година. Днес тя залага на нестандартен подход за изборите в неделя, 26.06.2016. нейният политически проспект, с който огласява програмата и целите си, е изработен в стил Ikea, за да досегне до малко по-богатите и малко по-възрастните избиратели. Целта й е да успее да консолидира избирателна мощ, за да стъпи на втора позиция в деня на избора.

Политиките, свързани със социалната сфера са в дял „Кухни“, жилищните и миграционни проблеми – в „Спални“, а преструктурирането на испанския публичен дълг, който възлиза на 1,1 трилиона евро, се намира в секция „Офиси“.

„Подходът е много съвременен и модерен и може да накара хората да променят своя вот – особено тези, които повече се впечатляват от образи“, казва Ракел Гонзалез, 32-годишен офис мениджър. Тя все още не е решила кого да подкрепи на изборите на 26 юни.

Предизборни каскади 

Последният кръг на предизборната кампания в Испания стана арена на всевъзможни каскади за привличане на вниманието. Кампанията на служебния премиер Мариано Рахой дори пусна латино меренге ремикс на своя партиен химн, либералите от Ciudadanos проведоха митинг в центъра на Барселона, облечени в цветовете на националния отбор по футбол, а лидерите на четирите основни опониращи си партии бяха интервюирани от деца по телевизията.

Проучванията на общественото мнение показват, че Народната партия на Рахой отново ще спечели най-много места и отново ще се нуждае от подкрепата на най-малко една друга политическа сила, с която да управлява. Така че в последните дни на кампания партийните лидери се стремят да укрепят позициите си, подготвяйки се за авантюрата, която предстои.

Докато Podemos доминира сред младите избиратели, Народната партия има най-голяма подкрепа сред пенсионерите. Испанците на възраст между 35 и 54 години разпределят подкрепата си по-равномерно сред политическите партии и може би държат ключа към евентуална промяна в съотношението на силите. Това обяснява стратегията на Podemos, казва Иван Редондо, политически консултант, който е правил кампании на Народната партия и на социалистите.

"Идеята за каталога на Ikea работи за Podemos, защото партията се опитва да се каже, че e добра, че е за хората, а не за елита“, допълва специалистът. „Това е напълно в съответствие с целите им“.

Podemos преобрази атмосферата в испанския парламент, откакто зае мястото си в Парламента през януари. Един от депутатите разпростря дълги расти по гърба си, друга депутатка пък, доведе бебето си на първата парламентарна сесия и започна да го кърми по време на дебатите. Двама мъже депутати пък отбелязаха първата си реч на трибуната на испанския парламент със страстна целувка по устата, за шок и ужас на традиционалистите от Народната партия.

Последни новини
Още от Новини