Положителни новини от пазара на труда в САЩ

Молбите за помощи за безработни с по-голям спад от очаквания

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Положителни новини по отношение на пазара на труда в САЩ дойдоха от данните за мобите за помощи за безработни. Те се понижават през предходната седмица с 18 хил. до 259 хил., което е по-сериозен спад от прогнозирания. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха молбите за помощи за безработни да достигнат 270 хил.

Уволненията в американската икономика се понижават, докато свободните работници стават все по-малко, а данните бяха важни имайки предвид силно разочароващите данни за новите работни места в САЩ за май.

Молбите за помощи за безработни остават на ниво от под 300 хил. вече 68 поредни седмици, което е най-дългият подобен период от 1973 насам.

Данните са важни най-вече във връзка с паричната политика на Фед, тъй като пазарът на труда е един от най-важните индикатори, които следят от американската централна банка при вземане на решения за паричната политика.

В изслушването си пред Сената през седмицата Джанет Йелън каза, че Фед ще изчака да види „дали пазарът на труда ще се подобри още“, а не кога ще се подобри още. Това се прие като негативен сигнал от нейна страна по отношение на очакванията на Фед за пазара на труда.

 

Последни новини
Още от Новини