ОПЕК печели пазарен дял, но губи милиарди през 2015

Приходите на организацията със спад от $438 млрд.

Производство и износ на петрол на страните членки на ОПЕК за 2015. Таблица: Bloomberg TV Bulgaria Производство и износ на петрол на страните членки на ОПЕК за 2015. Таблица: Bloomberg TV Bulgaria

Приходите от петрол на ОПЕК бележат спад от $438 млрд. през 2015, като достигат 10-годишно дъно въпреки увеличения обем на износа. Той обаче не е достатъчен, за да компенсира срива в цените.

Годишният статистически бюлетин на ОПЕК показва, че за 2015 приходите на ОПЕК от износ на рафинирани и сурови горива достигат $518,2 млрд., което е най-ниската стойност от 2005 насам. Износът обаче расте с 1,7% до 23,6 млн. барела дневно, като по този начин ОПЕК запазва пазарния си дял.

Петролните фючърси отбелязаха спад със средно 35% през миналата година, тъй като американските производители поддържаха производството високо въпреки че и ОПЕК не отстъпваше. Дъното в цената на петрола беше достигнато през януари 2016, но след това  се възстанови с над 80%, подкрепяна от спад в производството, предизвикан от различни фактори в страни като Канада и Нигерия.

Ето как се движеше цената на петрола сорт Брент от началото на 2016:

Източник: Bloomberg Terminal

Средният ръст в износа на ОПЕК се е увеличил средно с 400 хил. барела дневно през 2015, увеличавайки делът на организацията в световното производство с 0,2% до 43%. Интересно е, че това е първи ръст в пазарния дял на ОПЕК от 4 години насам. Този ръст в пазарния дял обаче изобщо не успява да компенсира за спада в цената. Дори можем да търсим връзка между спада в цената и по-високия пазарен дял на ОПЕК, тъй като петролните производители членове на организацията са сред най-нискоразходните в света, което им позволява да поддържат производството дори при по-ниски цени. Някои страни членки на ОПЕК обаче понижават производството си през 2015, като това са Алжир, Еквадор, Индонезия, Либия, Нигерия, Катар и Венецуела. Пониженията са съвсем малки.

В резултат на това тези страни бележат първи дефицит по текущата сметка от 1998 насам, като стойността му достига $99,6 млрд. През 2014 беше регистриран излишък по текущата сметка в размер на $238,1 млрд. въпреки срива в цената през втората половина на годината.

Производството на най-големият производител в организацията - Саудитска Арабия – е достигнало средно 10,19 млн. барела дневно през 2015 при общо производство от 32,32 млн. барела дневно. На второ място по този показател е Ирак с 3,5 млн. барела дневно, а на трето Иран с 3,15 млн. барела.

Любопитен аспект от доклада представлява фактът, че търсенето на петрол достига 92,98 млн. барела дневно през 2015, като продължава да следва възходящ тренд. Това показва, че понижаването в цената е резултат от свръхпредлагане, а не от спад в търсенето.

 

Последни новини
Още от Новини