Нова промяна в паричната политика на Украйна

Основната лихва беше понижена трети пореден месец

Украинската централна банка. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Украинската централна банка. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Украйна понижи основната лихва в страната за трети пореден месец, като дори понижението надхвърли очакванията на анализаторите. Основният лихвен процент беше понижен до 16,5% от 18% при очаквано понижение само до 17%. Шестима от общо 10 икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха понижение до 17%, а четирима очакваха да няма понижение.

Целта на властите в Украйна е да увеличат кредитирането и да подпомогнат икономиката, след като инфлацията се забавя от върховете, достигнати през миналата година. В определени периоди инфлацията в Украйна достигаше ниво от 61%.

Украинската гривня също започна да се възстановява след обещанията, че новото правителство ще успее да договори получаване на следващите траншове от помощта на МВФ.

„Централната банка ще продължи да разхлабва паричната политика, за да подкрепи икономическото възстановяване докато това не пречи за постигането за целта за инфлацията. Инфлационният натиск отслабна заради балансираната парична политика, а гривнята поскъпна заради благоприятната среда на световните пазари на суровини“, се казва в съобщението на Украинската централна банка.

Нейният гуверньор Валерия Гонтарева каза пред репортери в Киев, че вижда условия за ново понижение на лихвите.

Украинската гривня се въстановява спрямо долара от март насам, като към 15:30 ч. на 23 юни се търгува на ниво от 0,0402 долара за гривня.

Източник: Bloomberg Terminal

Последни новини
Още от Новини