Негативни данни от втората по големина икономика в еврозоната

Производствената активност във Франция бележи спад през юни

Президентът на Франция, Франсоа Оланд по време на френско-германско заседание на правителствата в Мец, 7/4/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Президентът на Франция, Франсоа Оланд по време на френско-германско заседание на правителствата в Мец, 7/4/2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Негативни данни от Франция бяха публикувани днес, 23 юни. Производството в частния сектор в страната бележи спад за първи път от 4 месеца насам, а спадът е най-големият от една година насам.

Композитният PMI индекс, изготвен от Markit Economics, бележи спад до 49,4 пункта през юни спрямо 50,9 пункта през май, предаде Bloomberg. Композитният индекс събира в себе си информация за активността в производствения сектор и в сектора на услугите. И в двата сектора границата от 50 пункта, разделяща експанзията от свиването, не е достигната. В производствения сектор се достигат 47,9 пункта, а в сектора на услугите - 49,9 пункта, предаде Bloomberg.

Подновен спад в новия бизнес стои зад понижението, като мениджърите, отговорили на въпросите в проучването за икономическата активност подчертават трудностите в намирането на работни места в контекста на крехкото търсене в световен мащаб. Това каза Джак Кенеди, старши икономист в Markit.

Във Франция продължават търканията между правителството и президента от една страна и профсъюзите от друга, заради законите в подкрепа на бизнеса и в ущърб на работниците. Икономистите прогнозират френската икономика да се забави до ръст от 0,3% през текущото тримесечие спрямо 0,3% през първото тримесечие на 2016.

Към 12:05 ч. основният борсов индекс във Франция CAC 40 обаче добавя 1,64% до 4 449 пункта.

Последни новини
Още от Новини