БВП на Русия се свива с 0,8% през май

Продажбите на дребно отбелязват спад от 6,1% спрямо миналата година

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия намалява с 0,8% през май спрямо същия период на миналата година, обяви руският министър на икономиката Алексей Улюкаев, съобщава Investor.bg.

На месечна база БВП намалява с 0,1% на месечна база през май. За сравнение спадът на БВП през април е бил 0,7%.

Въпреки това свиването на БВП през петия месец от годината е по-малко от прогнозирания спад от 1,1%, според мнението на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Руският министър на икономиката добави още, че очаква инфлацията да намалее с по-бърз темп от очаквания. Той отказа да даде точна прогноза за инфлацията, като обясни само, че руснаците са по-склонни да правят икономии, което намалява търсенето.

Според очакванията на Министерството на икономиката инфлацията в Русия при оптимистичния сценарий ще е под 6%, съобщава ТАСС. 

„Инфлационният натиск остава слаб предвид съществуващата отрицателна разлика между реалния и потенциалния БВП от втората година на рецесия“, каза Владимир Осаковски, главен икономист за Русия в Bank of America в Москва, в съобщение до клиентите миналата седмица.

В същото време потребителските разходи в Русия не успяват да отчетат ръст през май, въпреки че пазарът на труда и заплатите са се представили много по-добре от очакванията на анализаторите. Това засилва доказателствата, че инфлационният натиск ще остане слаб, докато икономиката се възстановява от най-дългата си рецесия по време на управлението на президента Владимир Путин, пише Bloomberg.

Продажбите на дребно отбелязват спад от 6,1% спрямо миналата година след ревизирано понижение от 4,9% през април, показват данни на националната статистическа служба в Москва.

Последни новини
Още от Новини