Бизнес активността в еврозоната се забавя през юни

Широкият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до най-ниското си ниво от януари 2015

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната се забавя леко през юни, сочи проучването на частната компания Markit. Широкият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 53,1 пункта през май до 52,8 пункта през юни, което е най-ниското ниво от януари 2015. Освен това така второто тримесечие става най-зле представилото се от края на 2014, а причина за потисната бизнес активност са сигналите за политическа и икономическа несигурност.

“Markit отчита умерен растеж и в производствения сектор, и в сферата на услугите. На ускорението в темпа на производство на стоки (най-бързия тази година) обаче се противопоставя отслабналата експанзия при услугите (най-бавната от 18 месеца)“, пише в изявлението на Markit.

Подиндексът при производството в еврозоната расте от 51,5 пункта през май до 52,6 пункта през юни, а в сектора на услугите измерителят се понижава от 53,3 през май до 52,4 пункта през юни. 

„Ръстът в новите поръчки в производството се ускорява, подкрепен от най-доброто представяне на индекса от декември, но при услугите има забавяне. Като цяло повишението при новите бизнеси и в двата сектора се повишава леко и остава около най-ниските нива през последната година и половина“, коментират експертите от Markit.

“Данните от проучването през юни показват последователен, но разочароващо слаб икономически растеж. Нарастващата политическа несигурност изглежда е забавила леко темпа на експанзия и е влошила увереността за бъдещето”, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

По думите му през второто тримесечие ще има забавяне на ръста до 0,3%. През първите три месеца на годината икономическият растеж в еврозоната беше 0,6 на сто. „Добрите новини са, че търсенето расте достатъчно бързо, за да се поддържа стабилното наемане на персонал, но не и за да създаде инфлационен натиск“, посочва Уилямсън.

Markit публикува и отделни данни за Германия и Франция, двете най-големи икономики в еврозоната.

Във федералната република PMI индексът в производството се повишава от 52,1 до 54,4 пункта през юни, а този в сектора на услугите се понижава от 55,2 до 53,2 пункта.

Във Франция измерителят за производствения сектор отчита спад от 48,4 до 47,9 пункта през юни, активността при услугите също се забавя и PMI индексът се понижава от 51,6 до 49,9 пункта през юни.

Когато индексът е над 50 пункта, това означава, че секторът е в експанзия, а когато е под това ниво – че има свиване.

Последни новини
Още от Новини