Цените на жилищата в САЩ с ръст от 5,9% през април

Най-много поскъпват жилищата в региона на Пасифика

Имение в Калифорния, САЩ. Снимка: Michael Short/Bloomberg Имение в Калифорния, САЩ. Снимка: Michael Short/Bloomberg

Цените на жилищата в САЩ отбелязват 5,9% ръст през април спрямо година по-рано, съобщава Bloomberg.

Цените се покачват с 0,2% на сезонно изгладена база спрямо март, става ясно от доклад на Федералната жилищна финансова агенция. Средната оценка на 20 икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,6%.

Цените са нараснали значително след като купувачите, подкрепени от подобряващия се пазар на труда и разхлабените ипотечни стандарти, се борят срещу затегнатото предлагане на пазара. Съществуващата наличност към края на април спада с 3,6% на годишна база, сочат данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти.

Все още купувачите са повече от продавачите и това дърпа цените нагоре“, каза в интервю за Bloomberg Матю Поинтън, икономист в Capital Economics. „Пазарът на труда се съживява и все още няма достатъчно предлагане на имоти.

Според Поинтън по-слабото от очакваното представяне на месечна база няма да продължи. „Фундаментите ще подкрепят повишаването на цените“, посочи той.

Ръст в цените на годишна база има във всички региони, водени от Пасифика – включително Калифорния, Вашингтон и Орегон – с ръст от 8,6%. Средният Атлантик – Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания -отбелязва най-малък ръст – с 1,7%.

 

Последни новини
Още от Новини