МВФ понижи прогнозата си за растежа на САЩ

Институцията препоръчва "много постепенно" повишаване на лихвите

Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за растежа на икономиката на САЩ през 2016, като освен това препоръча на Фед „много постепенно“ повишаване на лихвите, предаде Bloomberg.

МВФ каза, че американската икономика ще нарасне с 2,2% през 2016, което е под предишната прогноза на институцията за ръст от 2,4%. Предишната оценка за икономиката беше направена през април. Прогнозата на международната финансова институция за 2017 остава непроменена, като според нея американската икономика ще нарасне с 2,5% през 2017.

„Пътят на лихвите трябва да приеме известно умерено, временно надхвърляне на целта за инфлацията на Фед, за да позволи на ценовия ръст да стигне целевото ниво от 2% в средносрочен план отгоре надолу“, казват от МВФ.

Именно в тази насока бяха и последните коментари на гуверньора на Фед Джанет Йелън и на други централни банкери от паричната институция на САЩ. По думите на Йелън не е ясно кога ще има повишение на лихвите в Америка, а то изцяло зависи от икономическите данни и развития, както в САЩ, така и по света.

От МВФ казват, че американската икономика е изправена пред предизвикателства като силния долар и слабите инвестиции, както и слабото световно търсене. Всичко това може да означава, че потенциалният растеж на американската икономика всъщност е по-малък и производството има по-малък път за изминаване, докато пълният потенциал бъде достигнат.

Все пак директорът на Фонда Кристин Лагард каза, че „в краткосрочен план перспективите пред растежа в САЩ са добри въпреки последните трудности“.

 

Последни новини
Още от Новини