Банкер източвал сметки на клиенти в тази на жена си

$3,5 млн. били прехвърлени на два транша

Логото на Credit Suisse. Снимка: Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Логото на Credit Suisse. Снимка: Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Банкер от Credit Suisse Group, който е в центъра на скандал, свързан с търговия на финансовите пазари, е признал пред прокурори, че е теглил пари от сметки на клиентите си, които е прехвърлял в лични сметки в Монако и Дубай, предаде Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати със случая.

По швейцарските закони името на банкера, срещу когото се води делото, трябва да остане анонимно, като той се идентифицира само с буквата „Л“.

Банкерът е прехвърлил към лични сметки $3,5 млн. на два транша – веднъж през 2008 и веднъж през 2011. През 2008 „Л“ прехвърля $1,5 млн. в банковата сметка на жена си в Монако, а през 2011 $2 млн. по сметка на фирма в Дубай, която самият той контролира.

Банкерът е използвал средствата за покриване на лични загуби, натрупани при инвестиции.

Историята обаче има още няколко любопитни аспекта. „Л“ прави признания за действията си едва миналия септември, след като голям залог на малка фармацевтична компания в САЩ се обърква. Преди това в продължение на 7 години той е успявал да прикрива фалшифицираните транзакции с пари на клиенти, които е осъществил.

Още по-интересно е, че парите са били взети от сметките на известни клиенти на Credit Suisse. Сред тях са Бидзина Иванишвили, милиардер и бивш премиер на Грузия. Витали Малкин – бивш руски сенатор и още двама богати руснаци.

Адвокатът на подсъдимия казва, че понякога клиентът му е използвал лични средства, за да покрива загуби на клиентите си.

Случаят поставя под съмнение реномето на Credit Suisse – втората най-голяма банка в Швейцария, чиито акции вече поевтиняха с 50% през последната година заради загуби, натрупани във волатилната среда на световните финансови пазари.

Последни новини
Още от Новини