Българското издателство Пенсофт спечели награда за иновации

Наградите SPARC Innovator се присъждат два пъти

Снимка: Пенсофт Снимка: Пенсофт

Разработеното от българското издателство Пенсофт научно списание Research Ideas and Outcomes (RIO) спечели тазгодишната награда за иновации в сферата на научнaта публикация - SPARC Innovator Award, присъждана от Асоциацията за научно публикуване и академични ресурси (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition). Това съобщи Асоциацията в своето ежемесечно издание.

Иновативното издание е съвместен проект на Проф. Любомир Пенев - учен от Българската академия на науките и директор на Пенсофт, и двама негови дългогодишни колеги и съмишленици - немският биофизик д-р Даниел Митхен и палеонтологът и специализант към Кеймбриджкия университет д-р Рос Маунс.

Наградите SPARC Innovator се присъждат два пъти в годината на личности или институции, които чрез въвеждането на нови технологии или прилагането на нови политики имат съществен принос за подобряването на комуникацията и достъпа до научна информация с цел подпомагане на учените, библиотеките, университетите и широката общественост.

Наградата поставя списанието в престижния клуб от предишни победители, измежду които са Фондация „Бил и Мелинда Гейтс", Световната банка, Асоциацията за здравни изследвания (Health Research Alliance) и много други световни организации.

“Този тип информация, която без съмнение има не по-малка стойност от самите научни статии, досега оставаше скрита за света, поради липсата на възможности за публикуването ѝ. Този нов публикационен модел не само предоставя на учените възможност да получат допълнително признание за положените от тях усилия, но и поставя основите на едно ново ниво на прозрачност в научната комуникация.” - споделя Проф. Любомир Пенев за своя проект.

RIO се публикува на изцяло разработената от Пенсофт платформа ARPHA, която предлага първа по рода си онлайн XML-базирана система за съвместно писане, рецензиране, публикация и комуникация на научно знание.

Последни новини
Още от Новини