Американските инвеститори предпочитат Тръмп

Това сочи проучване на Bloomberg Morning Consult

Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американските инвеститори предпочитат Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ през есента. Това показва проучване на Bloomberg Morning Consult, в което са анкетирани 945 регистрирани гласоподаватели със средства, инвестирани на пазарите на акции.

50% от анкетираните смятат, че Тръмп ще се отрази по-добре на техните инвестиционни портфейли, 33% смятат, че биха спечелили повече при победа на Хилъри Клинтън, а 17% отговарят, че не са сигурни:Друг любопитен анализ обаче показва, че е възможно рязко поевтиняване на долара във връзка с президентските избори в САЩ. През 1995 търговски спор между САЩ и Япония и заплаха за налагането на унищожителни мита за японския внос в САЩ водят до поевтинява на долара с 25% спрямо йената, пише Bloomberg. Търговски спор между ЕС и САЩ от 2000 пък също се отразява негативно на стойността на долара. В исторически план в такива ситуации доларът се търгува средно с 20% отстъпка.

Това, че и Доналд Тръмп, и Хилъри Клинтън изявиха намерения за промени във външнотърговската политика на САЩ по време на предизборните си кампании, е повод за известни притеснения в този аспект.

Тръмп беше по-остър, като предложи мито срещу китайските износите в размер на 35% с мотива, че страната манипулира валутата си. По-високи мита могат да очакват и американски компании, изнесли производството си в Мексико, предупреди Тръмп.

Хилъри Клинтън пък може да увеличи бюрокрацията, свързана с външната търговия. Тя предложи създаването на длъжност главен търговски прокурор, който да се отчита пред президента, както и да предприеме мерки срещу валутни манипулации, вредящи на американските работници.

Последни новини
Още от Новини