Протестиращите и държавата трудно ще сближат позициите си във Франция

Рад Манолов във В развитие, 21.06.2016

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Реформата, която цели да задвижи доста нееластичния пазар на труда във Франция, е причина за протестите на студентите. Тя е в полза на бизнеса, но нито една от предлаганите промени не е задължителна. Това каза Рад Манолов, студент в Университета по икономика в гр. Лил, Франция в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Предвижда се възможност компаниите в затруднено положение да съкращават персонал, а ако фирмата иска да се развива по-интензивно - да договаря с работниците различна от общоприетата дължина на работната седмица, която е 35 часа. 

"Младежката безработица във Франция е около 23%, а общото ниво е 10-12%. Тези нива се считат за високи в рамките на ЕС. Реформата цели да реконструира пазара на труда, защото от 30 години не се наблюдават промени. Икономистите говорят за структурен проблем, а не свързан с цикличността на икономиката. Протестите ще продължат, защото и двете страни, и синдикатите, и правителството държат на позициите си".

Манолов коментира и системата за държавно подпомагане на студенти във Франция, налага ли им се да работят, докато учат и какъв е размерът на стипендиите, които получават българските студенти там. В разговора стана ясно и каква е стартовата заплата на един новоназначен банков служител. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини