Нови стимули на ЕЦБ в сила от 24 юни

Програмата TLTRO II достъпна от петък

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Поредна мярка на стимули, приета от ЕЦБ през март, влиза в сила от тази седмица. Става въпрос за дългосрочните операции по рефинансиране на банките(TLTRO II). Втората подобна програма е с подобрени условия спрямо първата. Заявките за участие на търговските банки от еврозоната започват от утре (22 юни), а кредитите по програмата ще бъдат гарантирани в петък (24 юни). 

Любопитни са условията и очакванията по повод на новата програма. Лихвите по заемите ще стартират от 0%, а могат да стигнат дори отрицателно ниво, ако банката, която ги получи, увеличи с 2,5% кредитите, които отпуска. Минималното ниво на лихвата е равно на депозитната лихва на ЕЦБ, която към момента е -0,4%. Очаква се в петък да бъдат върнати 368 млрд. евро, заети по TLTRO I, а по новата програма да бъдат взети назаем около 420 млрд. евро. По този начин на практика изцяло ще се рефинансират взетите по TLTRO I заеми на обща стойност от 426 млрд. евро.

Целта на програмата е да се увеличи кредитирането в еврозоната, като тя ще се осъществи на 4 етапа, по веднъж на всеки 3 месеца от тук натам, като ще приключи през 2017. Нетният ефект за банковата система в еврозоната ще бъде в размер на допълнителни около 50 млрд. евро, сочат прогнозите.

Повече за параметрите по програмата и нейното влияние чуйте във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини