МВФ препоръчва презареждане на Абеномиката

От институцията посочват, че Япония се е провалила в постигането на целите си

Залез на фона на  пътническия терминал на летището в Йокохама; Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Залез на фона на пътническия терминал на летището в Йокохама; Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Япония се е провалила в постигането на икономическите си цели и трябва да презареди трите стрели на Абеномиката, за да подкрепи ръста при заплатите и реформите на пазара на труда. Това казва МВФ в свой доклад, публикуван в понеделник.

„Със сегашната политика целите за номиналния растеж, инфлацията и бюджетния излишък остават извън времевата рамка, заложена от правителството и централната банка“, пише в доклада на институцията. „Паричната и фискалната политики поотделно не могат да достигнат инфлационния таргет в планирания срок.“

Япония трябва също така да намали дълговото бреме чрез съкращаване на разходите или увеличаване на данъците. МВФ препоръчва умерена фискална експанзия в краткосрочен план, съчетан с парични стимули.

От институцията препоръчват и план за постепенното повишаване на данъка върху продажбите до най-малко 15% вместо планираните 10% през 2019. 

Чуйте повече:

 

 

Последни новини
Още от Новини