Драги: Връщането към инфлацията не е далеч

Гуверньорът на ЕЦБ говори пред ЕП в Брюксел

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги каза, че връщането към инфлацията в еврозоната не е много далеч.

„Мерките ни бяха важни за поставянето на възстановяването на по-солидна основа, а по този начин и за установяването на условията за нарастването на инфлацията по-близо до 2% в не толкова далечен хоризонт“, каза Марио Драги по време на изслушване пред европейския парламент в Брюксел.

Марио Драги каза, че централните банкери ще действат отново, ако има нужда, за да отговорят на заплахи пред перспективите, изтъквайки референдума във Великобритания, който предстои в петък, 24 юни.

„ЕЦБ е готова за всички последици след референдума във Великобритания“, каза Драги пред европейските законодатели.

Гуверньорът на ЕЦБ каза, че мерките, предприети от паричната институция, са помогнали за възстановяването в потреблението на дълготрайни стоки от 2014 насам.

Рисковете обаче остават сериозни заради крехкото състояние на световната икономика, коментира Драги.

В същото време в петък, 24 юни, официално стартира и прилагането на една от последните мерки на стимули от страна на ЕЦБ. Става въпрос за дългосрочните операции по рефинансиране на банките(TLTRO II). Втората подобна програма е с подобрени условия спрямо първата. Повече подробности по тази тема тук.

 

Последни новини
Още от Новини