Рим има своята първа жена кмет

Доверието към управляващата партия изглежда спада

Вирджиния Раджи, първата жена кмет на Рим. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Вирджиния Раджи, първата жена кмет на Рим. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италианците избраха за кмет на Рим Вирджиния Раджи – кандидатът на италианското движение „5 звезди“. Раджи спечели и първия тур преди 2 седмици, а с победата си на балотажа се превърна в първата жена кмет на Рим.

Раджи спечели 67,2% от гласовете, като далеч зад нея остана кандидатът на управляващта партия Роберт Гиачети с 32,8% от гласовете. За Демократическата партия на премиера Матео Ренци това означава сериозно поражение, защото на практика показва, че доверието към него и към неговата партия е намаляло.

Всичко това се случва месеци преди референдума, който Ренци насрочи за октомври. На него италианците ще гласуват за реформа в Сената, като целта е да се сложи край на възможността Горната камара да сваля правителства с вотове на недоверие.

Премиерът Ренци каза, че ако загуби референдума ще се оттегли.

Движение „5 звезди“ от своя страна се оформя като най-голямата опозиционна партия в Италия и може да се надява на силни резултати на следващите избори.

Последни новини
Още от Новини