Продажбите на дребно в Русия спадат с 6,1%

Темпът на безработица се понижава по-бързо от очакванията, спадайки до 5,6%, което е най-ниското ниво от седем месеца

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Потребителските разходи в Русия не успяват да отчетат ръст през май, въпреки че пазарът на труда и заплатите са се представили много по-добре от очакванията на анализаторите. Това засилва доказателствата, че инфлационният натиск ще остане слаб, докато икономиката се възстановява от най-дългата си рецесия по време на президента Владимир Путин, пише Bloomberg.

Продажбите на дребно отбелязват спад от 6,1% спрямо миналата година след ревизирано понижение от 4,9% през април, показват данни на националната статистическа служба в Москва в понеделник. Медианната оценка на 19 анализатори в анкета на Bloomberg бе за спад от 4,8%. Темпът на безработица се понижава по-бързо от очакванията, спадайки до 5,6%, което е най-ниското ниво от седем месеца. Спадът на реалното заплащане пък неочаквано се подобрява до 1%, съобщава Investor.bg

„Дефлационният натиск вследствие на рецесията миналата година ще започне да се проявява“, казват анализатори на Capital Economics в свой доклад. „Макар че икономиката премина през най-лошото, възстановяването ще бъде бавно. Комбинация от само постепенно възстановяване на търсенето спрямо перспективите за наложен от рецесията свободен капацитет означава, че натискът на основната инфлация ще остане изключително нисък“.

Нарастващата увереност на централната банка, че икономиката е преживяла срива на цените на петрола и пристъпа на инфлация, накара централните банкери да намалят разходите за заеми през юни за пръв път от почти година. Макар че централната банка не сигнализира за началото на нов цикъл на облекчаване на политиката, тя заяви, че централните банкери ще „обмислят възможността“ за допълнителни понижения, ако инфлацията е в съответствие с прогнозите, както и въз основа на оценките за рисковете пред ръста на цените.

Рублата поскъпна с над 15% спрямо долара тази година след спад от 20% през 2015. Тя се търгува с ръст от 1,6% до 63,84 спрямо щатската валута следобед в Москва.

Домакинствата поеха тежестта от рецесията в Русия, след като властите отговориха на срива на цените на петрола, съкращавайки разходите и позволявайки на рублата да отслабне.

„Инфлационният натиск остава слаб предвид съществуващата отрицателна разлика между реалния и потенциалния БВП от втората година на рецесия“, казва Владимир Осаковски, главен икономист за Русия в Bank of America в Москва, в съобщение до клиентите миналата седмица.

Последни новини
Още от Новини