Изкуствено дърво срещу СО2

Клаус Лакнър, директор на Центъра за отрицателни въглеродни емисии

Смог над Будапеща. Photographer: Balint Porneczi/Bloomberg Смог над Будапеща. Photographer: Balint Porneczi/Bloomberg

Изследователи от Центъра за негативни въглеродни емисии в университета в Аризона работят по нова материя, която може да поглъща СО2, съобщава Bloomberg. Материалът, покрит със смола може да изсмуква въглеродния диоксид в ниска концентрация, когато е сух и да го освобождава, когато се навлажни. Събраният СО2 може да се складира под земята, да се използва за оранжерии или за производство на биогориво.

"В момента извличаме въглерода от земята, след това го преработваме в нещо полезно. Има и трета стъпка, която пренебрегваме - да почистим след себе си", казва Клаус Лакнер, директор на центъра.

Критиците на проекта твърдят, че новата технология може да отслаби политическата воля за прекратяване на зависимостта от изкопаемите горива.

Лабораторията, в която се правят опитите с новия материал експериментира с нови методи на производство за постигане на увеличен капацитет.

Гледайте във видеото представянето на проекта от Клаус Лакнър и неговите колеги: Алън Райт, изпълнителен директор и Стивън Аткинс, главен инженер на Центъра за отрицателни въглеродни емисии.

 

Последни новини
Още от Новини